Kako prevoditeljska struka može dati svoj doprinos u trenucima globalne krize?

Kako prevoditeljska struka može dati svoj doprinos u trenucima globalne krize?

Činjenica je da je bolest COVID-19 u ovom trenutku glavni svjetski problem. Iz kineskog grada Wuhana virus se u vrlo kratkom roku proširio globalno, u čak 162 države i teritorija svijeta, te trenutačno uzrokuje krize i stvara opravdanu zabrinutost u cijelom svijetu.

Kako bi se zaustavilo širenje bolesti COVID-19, koja je već sada prerasla u globalnu pandemiju, potrebno je da svjetske vlade, zdravstvene organizacije i pojedinci djeluju brzo i organizirano, što zahtijeva i brzo prenošenje točnih i preciznih informacija.

Tek kada sve relevantne informacije budu pravilno prevedene i podijeljene na globalnoj razini, istraživači, znanstvenici i liječnici moći će započeti daljnje studije i pronalaziti rješenja utemeljena na čvrstim i nepobitnim dokazima.

Upravo u trenucima ovakve krize koja je zahvatila cijeli svijet vrlo je važna i uloga stručnih timova prevoditelja i tumača. Oni svojim znanjima i vještinama mogu pomoći primiriti paniku i uznemirenost stanovništva pravodobnim, brzim i točnim prevođenjem i prenošenjem korisnih informacija.

Pravovremeno i brzo prenošenje informacija na globalnoj razini, među zemljama različitih jezika i kultura, u širem će kontekstu pomoći spriječiti daljnje ekonomske i gospodarske poremećaje, a informiranjem građana spriječit će se daljnje širenje zaraze, obuzdati panika te omogućiti da ljudi nastave raditi i djelovati kao produktivni članovi društva.

Što je najvažnije, na svaku globalnu pandemiju može se brzo odgovoriti, jer se istraživanja, analize i prikupljeni podaci prevode i dalje prenose medicinskim, znanstvenim i akademskim zajednicama globalno.

U vremenima ove teške krize i mi, članovi Stentorova tima, svjesni smo ozbiljnosti situacije te postupamo odgovorno i smireno kako bismo zaštitili svoje djelatnike i odnose s klijentima i suradnicima te nastavili uspješno poslovanje.

Svim liječnicima, znanstvenicima, djelatnicima u zdravstvu i djelatnicima ostalih javnih službi koji se trenutačno nalaze na prvoj liniji u borbi protiv bolesti COVID-19 želimo sve najbolje i od srca im zahvaljujemo na svemu što čine za sve građane.